Teknoloji Alanları Gazlı Söndürme Sistemleri

Gazlı yangın söndürme sistemlerini hassas ekipmanların bulunduğu alanlara yerleştirmenin ve iş sürekliliğinin kritik bir faktör olduğu zorlukları anlıyoruz. Bu tür varlıkların korunması ihtiyacı ile güvenilir bir çözüm gereklidir. Yanıtımız iki yönlüdür: kalıntı bırakmayan ve korunan ekipman için güvenli olan zamanla kanıtlanmış akışkanlar. Sistemlerimiz ayak izini, karmaşıklığı ve boru ağının boyutunu azaltmaya yardımcı olabilir. Kısacası teknolojimiz, sistem esnekliğini genişleterek mühendislerin gazlı yangın söndürme sistemlerini daha az rahatsız edici bir şekilde barındırmasını sağlarken, korunan bir alanın özel gereksinimlerini de karşılar.

Novec

Elektroniklerin çalıştığı ve yeri doldurulamaz, yüksek değerli varlıkların depolandığı alanlarda suyu yangın söndürücü olarak kullanmak, yangının kendisi kadar yıkıcı olabilir. Novec Sistemi yangınları hızla bastırır ve hassas ekipmanı insanlara veya çevreye zarar vermeden korur. Sistem özellikle, elektriksel olarak iletken olmayan bir ortamın gerekli olduğu, elektronik sistemlerin acil durumlarda, diğer ajanların temizlenmesinin sorun oluşturduğu ve normalde kapalı olmayan bir alanda talep edilen alanlarda yangınları bastırmak için uygundur.

Novec sistemi , 3M Novec 1230 yangın koruma sıvısı kullanır. Berrak, renksiz madde, sıfır ozon tüketme potansiyeline, sadece beş günlük bir atmosfer ömrüne ve 1.0 küresel ısınma potansiyeline sahiptir. Novec sistemi, yangını tamamen devreye girmeden önce bastırır ve yangın bastırıldıktan sonra Novec 1230, değerli varlıklara zarar vermeden hızlı bir şekilde buharlaşır.

Novec yangın söndürme sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar ise şunlardır;
Veri işleme merkezleri, Çok hassas veya yeri doldurulamaz ekipmana sahip meşgul veya boş elektronik alanlar Hücresel sahalar ve anahtarlama merkezleri dahil telekomünikasyon Savaş araçları ve deniz motor odaları da dahil olmak üzere askeri sistemler Ticari deniz gemileri ve toplu taşıma araçları.

FM 200

Renksiz ve kokusuz gibi özelliklere sahip olması nedeniyle tercih edilmektedir. 25 bar basınç altında tüplere doldurulan FM200; sıvı şekilde muhafaza edilmektedir. Yaygın bir şekilde kullanılan FM-200 gazlı söndürme sistemleri bu kadar sık tercih edilmesinin sebebi; görüntü olarak uygulandığı alana herhangi bir zarar vermemesi ve insan sağlığını tehdit edici bir yanının olmamasıdır. İçerisinde sıvı halde bulunan gaz; püskürtme yoluyla yanıcı alana uygulanır ve FM200 gazı buzullar şeklinde yanıcı yüzeyi kaplayarak bir tabaka oluşturur. Halon gazına benzer bir yapıda olan FM 200 gazı; Halon gazı gibi kimyasal değil, fiziksel bir yangın söndürme sistemidir.

Açığa çıkan yangının fazla kayba neden olan olmaması için; en kısa sürede söndürülmesi gerekmektedir. Aksi halde yangının çıktığı bölgede bulunan çeşitli sistem ve üniteler kısa süre içerisinde yok olur. FM 200 gazlı söndürme sistemleri; kısa sürede müdahale etmesi nedeniyle değer görmektedir. Yangın alarmının devreye girmesinden sonra, ateşleme sistemi otomatik olarak olaya müdahale eder ve yaklaşık 8 saniyede yanıcı yüzeye püskürme işlemi uygulanır.

  • Renksiz bir gazdır.
  • Koku verme özelliğine sahiptir.
  • İletkenliği yoktur.
  • Kimyasal bir gaz olmadığı için; insan sağlığını tehdit edici unsurları bünyesinde barındırmamaktadır.
  • Fiziksel bir gaz olan FM200 gazı; uygun şekilde kullanılması durumunda, yanıcı yüzeye diğer söndürücülerin verdiği hasarı da vermemektedir.
  • Kısa süre içerisinde ilgili ortamda yayılır.
  • Ekonomik bakımdan diğer söndürücülere oranla daha karlıdır.

FM200 yangın söndürme sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı alanlar ise şunlardır;
Bilgisayar Odaları, Telefon Santralleri, İletişim Merkezleri, Müzeler, Sanat Galerileri, Sistem Kontrol Odaları, Jeneratör Bölümleri, Güç Dağıtım Merkezleri, Banka Kasaları, Kütüphaneler, Teyp, Disket ve Disk gibi Depolama Alanları, Aseton Gibi Alev Alabilen Sıvı Depoları